esmaspäev, 8. juuni 2015

Täna tutvustan euroopa võrdviljakut ehk Isopyrum thalictroides

Ma arvan, et võrdviljak ei kasva just igas aias. Kui taime täpselt ei tea, pole võimatu, et võib ta sassi ajada pisiülasega ja lehed meenutavad ängelheina omi. Nii et kui mõelda, siis need tulikalised on ka lehe järgi suhteliselt hästi äratuntavad.
Võrdviljak kasvab Euraasias ja perekonnas on The Plant List´i andmetel 6 liiki. Eestis kasvatatakse euroopa võrdviljakut. Kasvukohaks parasniiske ja poolvarjuline metsaalune või metsalagendik. Õitseb meie tingimustes enamasti mai algupoole. Tegelikult on ta hea taim kevadiseks pinnakatteks suurte püsikute vahel, sest lisaks õrnadele valgetele pisiülase õit meenutavatele õitele on tal väga kaunis lehestik. Selleks ajaks, kui suured taimed kasvavad, on tema oma missiooni täitnud ja läheb kesksuvel ära puhkama. 
Ei saa nimetamata jätta, et ka võrdviljaku õies ei ole kroonlehti, vaid valged tupplehed täidavad nende kohta :)
Lisan paar fotot 10. maist, mille autoriks mu tütar :)  

7 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Väga armas lilleke

Rahutu rahmeldaja ütles ...

see on tore lill jah ja sama tore on /Enemion biternatum, sün, Isopyrum biternatum / kahelikolmetine iililill :)

Neljandik ütles ...

Huvitav, minu oma sel aastal ei õitsenud. Aga ta meeldib mulle väga-väga ja lehed on täitsa olemas, nii et alles ta on

Tii ütles ...

Millal lehed kaovad? Kas praegu on veel alles?

helleaed ütles ...

Praegu on lehed alles jah, aga tavaliselt lõpuks ei märkagi kui läinud on. Savisaare sõnul kaovad juulis, aga ilmselt mängib siin rolli ka niiskus mullas.

Milda ütles ...

Vahvad môlemad, aga eurooplane jättis ôitsemise vahele

helleaed ütles ...

2013. aastal sai see eurooplane soetatud, päris huvitav risoomipundar oli. Tollal ma teda väga ei uudistanud, istutasin maha ja kogu lugu :) Aga tänase seisuga juurdleks ma selle risoomi juures pikemalt ja vaataks järgi, milline ta on. Aga ilmselt paljuneb ta päris hästi, nii et mine sa tea, äkki ongi mitteõitsemise põhjus selles, et jagamist vaja.