esmaspäev, 2. aprill 2018

Tulemise raskus

Tuleb.... ei tule, mitte ei saa aru. Nii see hetkel tundub. Meil oli aed eile juba üsna lumevaba, aga võta näpust! Maale sõites tegi nalja, kui abimees Google teatas:  "Oodata on lumetormi". No mis nali!? Käisime maal, püüdsin esimesed kevadekuulutajad pildile ja edasi sai pikk päev kodust eemal veedetud. Õhtul oli väga üllatav kardina vahelt õue vaadates näha, et paks lumekiht on maa katnud. Vot nii see kevade tulemise võitlus lahkuva talvega käibki. Praegu on kraadid tugevalt plusspoolel ja see sulalumi on määratud kiiresti sulama.
Pole põhjust muretseda, esimesed kevademärgid on aias olemas. Ainult oodatud lumekupud (Eranthis) alles tuduvad. Eelmise aasta sula-külm-sula talv oli nende mugulad maapinnale kergitanud. Nii ma paningi natuke pinnast peale ja nüüd nad alles mõnulevad seal sooja teki all 😊
Juba jaanuari keskel oli esimene transilvaania sinilille (Hepatica transsylvanica) õis puhkenud. Päris üllatav, kui sitke tegelane see on. Siiani on õis heas konditsioonis.
Amuuri adoonis (Adonis amurensis) tahab juba vastu talve oma õievrsi kasvatama hakata. Ongi vahest juhtunud, et talvevintsutused rikuvad õied ära. Panin neile natuke pinnast peale ja loodan, et varsti jõuavad nemadki ennast sealt läbi pressida. Kõrval on noor taimeke, kes siiski saab oma päris esimese õie kohe lume sulades avada.
Armeenia sügislill (Colchicum szovitsii) on ajast aega olnud üks suur varakevadine lemmik. Mitu korda olen ta omale aeda toonud ja miskil põhjusel ainult korra õit näinud ja jälle ta läinud ongi. Sel aastal on aga teistmoodi lood, juba teine õitsemine tulemas. Tähendab, et olen talle sobiva kasvukoha leidnud. Pole küll veel õied avali, aga tervitus on kätte saadud 😊
Eelmise aasta 16. märtsil õitses see kaunis kevadekuulutaja juba täisõies. Nii palju siis kevad sel aastal hilisem.
 Ümaralehine alpikann (Cyclamen coum) ei malda oodata ja on kohe lume sulades oma õienupud välja sirutanud.
Kochi tulikas (Ranunculus kochii) on veel üks ülivarajane kevadine õitseja. Erkkollased õied tõmbavad kohe eemalt pilgu endale. Eilse seisuga olid küll alles pungas, aga arvestades selle aasta kevade aeglast kulgu on siiski tore näha, et kevad pole enam kaugel.
Lõpetuseks seda, et aiahooaeg on alanud. Need väiksed tervitajad kutsuvad sinna tagasi ja küll see ilm ka kevademaks läheb 😊

4 kommentaari:

Futu ütles ...

Lumesadu jätkub seniajani. Teine 10 cm on peale tulnud. Sooja lõunatuult oleks vaja, nii umbes pluss 10. :)

Rahutu rahmeldaja ütles ...

Meil sadas paduvihma, kogu öösel sadanud lumi sulas ära, kõik ujub ja lainetab. ma isegi ei tea kumb mulle rohkem meeldiks, kas lumi või need veteväljad. Aga hooaeg on alanud tõesti :)

Tii ütles ...

Meil sadas padulund, võib-olla tohkem kahe päeva jooksul kui kogu talvel, kuid egas kalender sel kauaks jääda ei luba. Nii palju vahvaid pungasid juba näha - oli.

Tsiil ütles ...

Näita seda ranunculust veel, kui ta edenenud on, päris huvitav! Kevad on nii põnev aeg!